Wednesday 25 September 2013

Kerepek Gunting Best

Yuhuu.....Assalamualaikum......
Ngeee....tangan nie terasa gatal lak nk share resipi yg dicuba....Almaklumlah benda sedap and menjadi kena lah share....dapat pahala berkongsi ilmu wooo...TAPI...kalau xmenjadi, jgn harap ler nk share kn...kn...kn...

Hari tue mai angin apa entah...teringin nk buat kerepek....ada lh 2...3.. jenis resipi yg dicuba..Alhamdulillah semuanya menjadi and x menyesal buat. Semua resipi tue google je...tp kena pandai pilih lh...kena pandai tgk bahan dengan harapan hasil nyer pn sodappp gitu. Ada juga yg diubah suai ikut sesedap hati..kkakakaka....Terima kasih kepada empunya resipi yer....

So...rsipi yg nk dikongsikan adalah resipi kerepek gunting...sedap dan gebuuusss sgt. Dulu aku ingatkn kerepek gunting tue adalah kerepek bawang....Rupanya kerepek bawang tue spesis laen lak...adehhh...tp secara kasar nya, bahan2 dia sama jer cuma teknik jer berbeza sikit...cewahhh terang lagi bersuluh penerangan aku....layan jer lh.

JOM usha resepi apa tue.....chakkk...chakkkk....



KEREPEK GUNTING
Sumber: Campur2

Bahan2:
1 cup tepung gandum
4 tangkai cili kering dikisar menjadi serbuk (Aku guna cili flakes yg ready made)
1 tbsp serbuk udang kering (Letak lebih lagi sedap dan mengancam)
1/2 tsp serbuk jintan manis
1/2 tsp serbuk jintan putih
Garam secukup rasa
1 tbsp minyak masak (Gantikan dengan butter supaya lebih gebusss.... +/- 50g)
Air secukupnya (Aku guna air ais dan agak2 boleh uli and jadi bola)
Daun kari (Untuk goreng...bagi wangi satu rumah)

Cara2:
1. Campurkan bahan2 kisar dan serbuk kedalam tepung gandum.
2. Masukkan garam dan mentega. 
3. Gaul sehingga jadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan air ais sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
5. Ambil sedikit adunan dan canai nipis2 dan panjang. (Aku guna mesin yg buat mee/ spagetti tue...lagi senang keje)
6. Potong nipis menggunakan pisau atau gunting.
7. Ulang sehingga habis semua adunan dan goreng dalam minyak yang banyak.

Taraaaaa...siap sudah....SELAMAT MENCUBA yer...dah cuba jgn lupa citer lak...huhuhu

No comments:

Post a Comment