Monday 23 September 2013

Kek Lapis Choco HoHo 1 Malaysia


Hehehe...hari nie terasa nk share resipi bestttt giler...memang sedap lazat tertarik menarik lah resipi kek kali nie....Resipi kek nie diambil dari Blog Yatimemories...ngee mnyelinap amik resipi....xpe jer kn2...dapat pahala berkongsi ilmu...cewahhhh. Kek nie sedap disebabkan oleh kehadiran Horlicks yg lemak2 kaw gituuu...Kek nie bertukar nama kepada Kek Lapis Choco HoHo 1 Malaysia sbb kebetulan aku buat pada hari cuti 1 Malaysia.....so lantak aku lh kn nk letak nama apa...kakakaka asalkan bahagia...Lama bebenor perap sebelum update kat korang..hehe. Nanti bila korang da try buat, ikut lh nk letak nama apa pn. Anyway, nma jatuh no 2, yg penting rasa mau sedap....meh kita tgk resepi dia meh....zasssttttt

Kek Lapis Choco HoHo 1 Malaysia
Bahan-Bahan 
  • 250g mentega tulen
  • 1/2 cawan gula halus (kurangkan sket)
  • 5 biji telur gred A
  • 1/2 tin susu pekat manis-(Kurangkan -  letak 1/2 cwn)
  • 70g horlicks- (Letak 1/2 cwn)
  • 30g serbuk koko
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan tepung hongkong/gandum
Cara-Cara
  1. Panaskan kukusan terlebih dahulu.(pastikan tutup ketika memanaskan pengukus) dan gris loyang dengan mentega dan lapikkan kertas minyak.
  2. Pukul mentega dan gula halus sampai berkrim
  3. Masukkan telur satu persatu. (Masuk sebiji,pukul sebati baru tambah sebiji lagi)
  4. Masukkan pula esen vanila dan gaul sebati. Masukkan susu pekat dan tepung hongkong sedikit demi sedikit sambil digaul rata.(jika menggunakan mixer,pastikan guna speed paling perlahan
  5. Gaul sebati menggunakan senduk dan bahagi 2 bahagian
  6. Bahagian 1 masukkan horlicks,kacau sebati dan warnakan kuning. Bahagian 2 pula masukkan serbuk koko dan kacau sebati.
  7. Pastikan pengukus sudah mendidih sebelum mula mengukus.. Kukuslah berselang seli warna sehingga habis.. setiap lapisan mengambil masa 6 minit(bergantung kuat atau perlahannya api dapur)Tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus untuk mengelakkan air kukusan menitis di atas kek.
Kukus selama setengah jam lagi selepas kukusan terakhir


So.....SELAMAT MENCUBA.....dah cuba nanti jgn lupa share hasil korang k...huhuhu

No comments:

Post a Comment