Friday, 3 August 2012

BrowNies vs Kek

Korang tau tak apa perbezaan antara brownie dan kek? Nak tau x? Hehehe...dulu2 aku pn xtau nk bezakan. Aku cuma tau makan jer....Meh sini nk share info sket. Dari segi bahan xde lh beza sgt....tekstur jer yg beza sket. Tekstur brownies terletak diantara kek dan biskut. Tekstur kek lebey lembut dan spongy manakala brownies lebih padat, moist dan fudgy. Brownies bertambah yummy, indah dan best apabila wujudnya kekacang, choc chips, atau dihias dgn frosting shoc yh dahsat rasanya dan sebagainya.

Brownies biasanya dipotong 4 segi yg berasal dr AS dan sgt popular di negara itu. Tapi kalau korang sekalian nk buat bentuk laen pn OK, bentuk lurve ke (buat org tersayang) br style kn2...datapi sekarang ia diminati di merata2 dunia dan dah menjadi trend tempahan. Brownies mempunyai lapisan yg nipis dan padat dan agak rapuh selepas dibakar akibat pengkkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pd teksturnya.  Ini kerana kandungan brownies lebey kaya dgn kandungan coklat dan gula berbanding kek (Tapi masih boley diterima tekak, sbb manis nyer bukan ler manis sgt.......so yummy ok)


Nie brownies hasil oven antik aku (sebelum di letakkn dalam paper cup)
8'inch size Choc Brownies sedia tuk dihantar pada kawan mama
Thanks to aunty Liza kerana tak putus m'order brownies nie. Katanya, anak dia suka sgt.....Bagus2
suka lh bebanyak....klu ada yg suka, org yg membuat nyer tue....lg lh suka. weeee~ (^  ~) 
 


No comments:

Post a Comment